10اشتباه رایج مصرف دارو های سرماخوردگی
10 اشتباه رایج مصرف دارو های سرماخوردگی
سرماخوردگی یکی از رایج ترین بیماری های ویروسی است که همه ساله افراد زیادی را مبتلا میکند.علائم این بیماری میتواند شامل گلودرد،سرفه،تب خفیف و گرفتگی بینی باشد که برای تسکین انها معمولا افراد به مصرف داروهای مختلف روی میآورند.بااین حال ،بسیاری ازافراد بدون توجه به راهنمایی های پزشکی یا با اطلاعات نادرست،داروهایی را مصرف میکنند که ممکن است نه تنها بیفایده باشند بلکه مشکلات جدیدی ایجاد کنند.از استفاده نابجا از آنتی بیوتیک ها تا مصرف داروهای تاریخ گذشته ،اشتباهات رایجی درمصرف داروهای سرماخوردگی وجود دارد که میتواند عواقب جدی به دنبال داشته باشد.
به دلیل شروع موج جدید آنفلوآنزا و سرماخوردگی این بار در دارومارکت به اشتباهات رایج درمان این بیماریها میپردازیم.
اشتباهات رایج مصرف داروهای سرماخوردگی
همه ما میدونیم که داروهای شیمیایی باوجود فواید و تاثیرگذاری بی حد و اندازشون چقدر میتونن خطر آفرین باشند؛ اما تا به حال به این فکر کردید که داروهای ساده سرماخوردگی هم آیا این خطرات در پی دارند یا نه؟
باید بگم هیچوقت گول ظاهر چیزی رو نخورید! این داروها مراتب میتوانند خطرناکتر هم باشند چرا که به راحتی دردسترس هممون هستند و ما بیملاحظه دست به مصرف آنها میزنیم. در ادامه بیشتر براتون توضیح خواهم داد که این اشتباهات چی هستن و چه عواقبی دارند.
- استفاده ازآنتی بیوتیک ها
یک اشتباه رایج مصرف دارو های سرماخوردگی استفاده خودسرانه آنتیبیوتیکها است؛ سرماخوردگی یک عفونت ویروسی بوده و آنتیبیوتیک ها فقط برعفونت های باکتریایی موثر است .بسیاری ازافراد به اشتباه برای درمان سرماخوردگی آنتی بیوتیک مصرف میکنند،غافل ازاینکه این داروها دربرابر ویروس ها بی اثرند و فقط عوارض جانبی ناخواسته ایجاد میکنند.
راه پیشگیری : آنتی بیوتیک ها تنها زمانی باید مصرف شوند که عفونت باکتریایی تشخیص داده شود. برای درمان سرماخوردگی از داروهایی استفاده کنید که مخصوص علائم ویروسی هستند و درصورت بروز عوارض شدید،با پزشک مشورت کنید.
- مصرف داروهای سرماخوردگی بدون مشورت با پزشک
بزرگترین اشتباه رایج مصرف دارو های سرماخوردگی مصرف خودسرانه داروها است که متاسفانه اغلب مردم درگیر آن هستند. بسیاری از افراد برای درمان سرماخوردگی خود ،بدون نسخه دارو مصرف میکنند؛ این داروها ممکن است تداخلات دارویی ایجاد کنند و یا برای افرادی که بیماری های خاص دارند ضرر داشته باشند.
راه پیشگیری: اگر بیماری زمینه ای دارید یا داروی خاصی مصرف میکنید،بهتراست قبل از مصرف داروهای سرماخوردگی با پزشک یا داروساز مشورت کنید.
- مصرف بیش ازحد داروهای سرماخوردگی
یک اشتباه رایج مصرف دارو های سرماخوردگی از تعادل خارج شدن مصرف دارو است. برخی افراد به اشتباه فکرمیکنند مصرف بیش ازحد داروها،فرآیند درمان را سریعترمیکند. این کار میتواند منجر به مسمومیت دارویی و بروز عوارضی مانند افزایش فشارخون یا مشکلات گوارشی شود.
راه پیشگیری: همیشه داروها را طبق دستورالعمل آن مصرف کنید و از مصرف دوز بیشتر آن جدا خودداری کنید.
- استفاده از داروهای سرماخوردگی درمدت زمان طولانی تر از حد مجاز
اگر بخوام اشتباه رایج مصرف دارو های سرماخوردگی دیگری رو ذکر کنم حتما مصرف طولانی مدت از یک دارو را ذکر میکنم. مصرف طولانی مدت داروهای سرماخوردگی، به ویژه داروهایی مانند ضداحتقان ها یا داروهای ضدسرفه،میتواند باعث عوارض جانبی و وابستگی به دارو شود.
راه پیشگیری: داروهای سرماخوردگی را تنها برای مدت مشخصی که در برچسب دارو ذکر شده مصرف کنید. اگر علائم بیش از دوهفته ادامه داشت به پزشک مراجعه کنید.
- فراموش کردن نوشیدن آب و مایعات کافی
بسیاری از افراد هنگام مصرف داروهای سرماخوردگی ممکن است فراموش کنند که به اندازه کافی آب و مایعات بنوشند.کمبود آب میتواند علائمی ماندد خشکی گلو شود و احتقاق رابدتر کند.
راه پیشگیری: درطول بیماری،مصرف مایعات به ویژه آب ،چای بدون کافئین و سوپ ها را فراموش نکنید.
- عدم توجه به تداخلات دارویی
یک اشتباه رایج مصرف دارو های سرماخوردگی که نمیتوان از آن غافل ماند مصرف همزمان چند داروی سرماخوردگی بدون توجه به ترکیبات آنها است؛ این عمل خطرناک میتواند باعث تداخلات دارویی شود.این تداخلات دارویی ممکن است باعث ایجاد مشکلات جدی ازجمله افزایش فشارخون یا افزایش عوارض کبدی شود.
راه پیشگیری: اگر داروهای مختلف مصرف میکنید یا بیماری زمینه ای دارید،قبل از شروع درمان با پزشک یا داروساز مشورت کنید تا از تداخلات دارویی جلوگیری کنید.
- استفاده ازداروهای سرماخوردگی برای کودکان
اشتباه رایج مصرف دارو های سرماخوردگی بعدی که نمیتوان نادیده گرفت استفاده سر خود داروهای بزرگسالان برای کودکان است. برخی افراد فکر میکنند که داروهای سرماخوردگی مخصوص بزرگسالان را میتوان برای کودکان هم استفاده کرد درحالی که این کار میتواند عوارض جدی برای کودکان ایجاد کند به ویژه کودکان زیر6سال.
راه پیشگیری: داروهای مخصوص به کودکان را که برای سن و ورن آنها مناسب است را استفاده کنید.ازدادن داروهای بزرگسالان به کودکان خودداری کنید و درصورت نیاز به درمان ،حتما با پزشک مشورت کنید.
- استفاده از داروهای تاریخ گذشته
مصرف داروهای تاریخ گذشته نه تنها اثربخشی کمتری دارد بلکه میتواند باعث ایجاد عوارض جانبی شود .
راه پیشگیری: همیشه تاریخ انقضای داروها را بررسی کنید و داروهای تاریخ گذشته را دور بریزید. ازمصرف داروهایی که تاریخ مصرف آنها گذشته است خودداری کنید.
- ترک مصرف دارو به محض بهبود علائم
اشتباه رایج مصرف دارو های سرماخوردگی بعدی که افراد ممکن ازست مرتکب انجام آن شوند قطع ناگهانی دارو است. بعضی ازافراد هنگامی که علائم سرماخوردگی بهبود می یابد،مصرف دارو را متوقف میکنند.این کار ممکن است باعث بازگشت علائم یا تشدید بیماری شود.
راه پیشگیری: حتی اگر علائم شما بهبود یافت،مصرف دارورا طبق دستور پزشک یا راهنمای دارویی ادامه دهید تا بهبودی کامل حاصل شود
- خود درمانی نادرست و عدم توجه به علائم هشداردهنده
خوددرمانی نادرست و نادیده گرفتن علائم شدید مانند تب بالا،تنگی نفس،دردشدید قفسه سینه یا تغییرات در وضعیت عمومی بدن میتواند منجر به تشدید بیماری های خطرناک تر شود.
راه پیشگیری: درصورت بروز علائم غیرمعمول یا شدید، فورا به پزشک مراجعه کنید. درصورت شک به بیماری های دیگر مانند آنفولانزا یا کرونا، خوددرمانی نکنید و برای تشخیص دقیق و درمان مناسب به پزشک مراجعه نمایید.
پس برای درمان سرماخوردگی چه کنیم؟
اولین اقدام در هنگام بروز علائم سرماخوردگی استفاده مراجعه به یک پزشک متخصص است. یک پزشک با بررسی علائم و شرایط شما مناسبترین دارو را تجویز خواهد کرد اینگونه شما میتوانید علاوه بر سرعت بخشیدن به درمان سرماخوردگی خود از بروز عوارض ناخواسته نیز جلوگیری کنید.
درمان سرماخوردگی در خانه
در مرحله بعد از مراجعه به پزشک شما میتوانید با تعدادی از روشهای درمان سرماخوردگی روند درمان خود را تسریع ببخشید.
- خوردن ویتامین C
یکی از راهکار های درمان سرماخوردگی مصرف میوهها و مواد غذایی حاوی ویتامین C است. این ویتامین به تقویت سیستم ایمنی بدن شما کمک میکند و به روند درمان شما سرعت میبخشد. - شلغم و بخور شلغم
شلغم با داشتن خواص ضدعفونی کنندگی و همچنین داشتن ویتامین C میتواند روند درمان سرماخوردگی را بهبود ببخشد.
شما میتوانید شلغم را به صورت آپز و یا همراه با عسل بخورید و با بخور شلغم مجرای تنفسی خود را ضد عفونی کرده و راه تنفس خود را باز کنید. - دمنوش گیاهی دم کنید
دمنوشهایی مثل دمنوش آویشن، دمنوش عناب در این دوران برای درمان سرماخوردگی خیلی میتوانند مفید باشد. - مصرف عسل و لیمو
یک قاشق عسل و آبلیمو تازه را در یک لیوان آب ولرم حل کنید؛ این ترکیب برای درمان گلو درد بسیار عالی است. - آب و مایعات زیاد بنوشید
در زمان سرماخوردگی بدن با کم آبی شدید رو به رو میشود بنابراین اولین قدم در درمان سرماخوردگی در خانه تامین آب بدن است. نوشیدن آب، چای گیاهی گرم، سوپ مرغ یا مایعات دیگر کمک می کند تا بدنتان هیدراته بماند و مخاط بینی رقیق تر شود. - تغذیه مناسب
برای درمان سرماخوردگی در بازه زمانی کوتاه توجه به تغذیه بسیار تاثیرگذار است. مصرف غذاهای سالم و مغذی مانند سوپهای حاوی سبزیجات، میوهها و سبزیجات غنی از ویتامینهای موجود در آن میتواند مفید باشد.
در پایان
درنهایت،مصرف داروهای سرماخوردگی نیازمند دقت و آگاهی است تا از بروز مشکلات و عوارض ناخواسته جلوگیری شود. اشتباهات رایج مانند استفاده بیمورد از آنتی بیوتیک ها،مصرف بیش از حد دارو، ترک درمان به محض بهبود علائم میتواند نه تنها به طولانی ترشدن دوره بیماری، بلکه به آسیب های جدی به سلامت نیز منجرشود.
بهترین روش مقابله با سرماخوردگی استفاده از داروهای مناسب طبق دستور پزشک یا داروساز، توجه به نیازهای بدن به مایعات و استراحت کافی. همچنین برای پیشگیری از عوارض جانبی باید از مصرف داروهای تاریخ گذشته خودداری کرد.
درصورت بروز علائم شدید یا طولانی مدت، همیشه بهتراست به پزشک مراجعه کنید تا ازتشخیص دقیق و درمان مناسب اطمینان حاصل شود. بارعایت این اصول، میتوانید روند بهبود خود را تسریع کرده و از عوارض ناخواسته جلوگیری کنید.