10 راهکار درمان استرس|از استرس فرار نکن، کنترلش کن!
تو دنیای امروز، که تقریبا میشه گفت استرس بخشی از زندگیهامون شده. حتما الان با خودتون میگید منظورت چیه؟ یا زیادی بزرگش نکن اینجوریهام که میگی نیست! اما حقیقت اینه که زندگیهای ما پر شده از نگرانی و استرس از دیر رسیدن به قرارها گرفته تا کارهای انباشته شده، حتی فکر کردن به آینده! همه اینا باعث میشن که یه حسی تو دلمون وول بزنه به اسم استرس.
اما بیاید یه بار برای همیشه یاد بگیریم که چطوری میتونیم از پس این حس بر بیایم و و کنترل افسارش رو به دست بگیریم تا حال خودمون و اطرافیانمون رو خوب کنیم. پس با من در دارومارکت همراه شو تا بهت بگم چیکار کنی!😉👌🏻
استرس چیست؟ 😬
حتما این جمله معروف دواستراتوس رو شنیدید که میگه: ” قبل از هر نبردی، اطلاعات درست از دشمن، کلید پیروزی است.” پس بزارید قبل از اینکه به سراغ درمان استرس و عوامل بروز استرس برم بهتون بگم اصلا این استرس چیه و چه جور دشمنیه.
خب استرس درواقع یه جور واکنش طبیعیه که بدن ما در برابر موقعیتهای سخت یا ناشناخته نشون میده. به زبان سادهتر ما وقتی با یه چالش روبرو میشیم، بدنمون شروع میکنه به ترشح هورمونهایی مثل کورتیزول و آدرنالین که کمکمون کنن واکنش سریعتری داشته باشیم.
شاید الان با خودتون بگید خب این که چیز بدی نیست! اما این شرایط شاید واکنش طبیعی و مفیدی باشه اما همگی خوب میدونیم که هرچیزی که از تعادل خارج بشه با خودش دردسر همراه میکنه؛ استرس هم از این قاعده مستثنی نیست! وقتی استرس طولانیمدت بشه، میتونه روی سلامت جسم و روان ما تاثیر منفی بذاره؛ که در ادامه بیشتر درباره این اثرات توضیح خواهم داد.
عوامل استرس کدومان؟😰
خب حالا که این دشمن شناختیم بیایید ببینیم که از چه طریق پا به زندگی ما میزاره!
خب در حقیقت این ما هستیم که نقاط ضعفمون رو به استرس نشون میدیم و این نقاط برای هرشخص ممکنه متفاوت باشه؛ اما به طور کلی همه ما عوامل استرس مشترکی وجود دارن مثل:
- کارهای زیاد و وقت کم: همه ما احتمالا استرس رو زمانی که کلی کار سرمون ریخته و زمان کافی برای رسیدگی به همش نداریم تجربه کردیم؛ زمانی که با لیست انبوهی از کارهای انجام نشده رو به رو میشیم.
- مشکلات مالی: یکی از عوامل استرس میتونه وجود نگرانیهای مالی و قسطها و بدهیهای پرداخت نشده.
- روابط عاطفی یا خانوادگی: گاهی بحثها و سوءتفاهمها توی خانواده یا با شریک زندگی میتونن از عوامل استرس باشن که عدم کنترلش میتونه تاثیرات مخربی رو با خودش همراه کنه.
- سلامتی: نگرانی از بیمار شدن یا مراقبت از کسی که حالش خوب نیست، ترس از دست دادن همه از دسته عوامل استرس باشن.
چرا درمان استرس انقدر مهمه؟👩🏻⚕️
خب درسته که مقداری استرس در زندگی میتونه مفید واقع بشه مثلا از تنبلی جلوگیری کنه اما همانطور که در بالاتر گفتم هرچیزی که از تعادل خودش خارج بشه میتونه دردسرساز بشه؛ زندگی با استرس مداوم میتونه عواقب جدیای داشته باشه:
- انواع مشکلات جسمی
- مشکلات روحی و روانی
- بروز مشکلات رفتاری
- ابتلا به بیماریهای خاص
پس بهتره قبل از اینکه استرس زندگی ما رو تسخیر کنه، ما کنترلش کنیم!
معضلاتی که استرس با خود همراه میکند!
بگذارید براتون روشنتر کنم، که این تاثیرات مخربی که ازش حرف میزنم چه چیزهایی هستن.
مشکلات جسمی ناشی از استرس
- بیماریهای قلبی و عروقی
استرس طولانیمدت میتونه باعث بالا رفتن فشار خون و افزایش خطر حملات قلبی و سکته شود. - ضعف سیستم ایمنی
عدم کنترل استرس میتواند به مرور زمان سبب کاهش توانایی بدن در مقابله با عفونتها و بیماریها میشود. - مشکلات گوارشی
استرس میتواند عامل مشکلاتی گوارشی مانند زخم معده، سندرم روده تحریکپذیر (IBS) و مشکلات هضم غذا شود. - سردرد و میگرن
استرس یکی از دلایل اصلی سردردهای تنشی و تشدید میگرنی است. - مشکلات خواب
بیخوابی یا خواب بیکیفیت از عوارض رایج استرس هستند. - دردهای عضلانی و مفصلی
تنشهای ناشی از استرس میتوانند باعث گرفتگی عضلات و درد مفاصل شوند. - نوسانات وزنی
استرس ممکن است باعث پرخوری یا کاهش اشتها شود که هر دو به نوسان وزن منجر میشوند. - ریزش مو و مشکلات پوستی
استرس میتواند سبب بروز مشکلاتی مانند آکنه، اگزما و سایر بیماریهای پوستی شود.
مشکلات روانی ناشی از استرس
- اضطراب و نگرانی مداوم
استرس میتواند فرد را دچار اضطراب کند و باعث نگرانی بیش از حد درباره مسائل کوچک و بزرگ شود. - افسردگی
استرس طولانیمدت یکی از عوامل اصلی افسردگی است. - کاهش تمرکز و حافظه
استرس میتونه عملکرد شناختی را مختل کرده و باعث کاهش تمرکز و فراموشی شود. - تحریکپذیری و عصبانیت
استرس میتونه باعث تندخویی بشه. افراد تحت تاثیر استرس ممکن است زودتر عصبی شوند و یا نسبت به اطرافیان واکنش تند نشان دهند. - احساس خستگی مداوم
استرس انرژی ذهنی و جسمی را تخلیه میکند و احساس خستگی را دائمی میسازد.
مشکلات رفتاری ناشی از استرس
- اعتیاد به مواد یا الکل
برخی افراد برای مقابله با استرس به سیگار، الکل یا مواد مخدر روی میآورند؛ چرا که فکر میکنند این روشها آنها را آروم خواهد کرد. - پرخوری یا کمخوری
استرس میتواند عادات غذایی فرد را تغییر دهد و باعث پورخوریهای استرسی یا بیاشتهایی شود. - انزواطلبی
فرد ممکن است از دیگران دوری کند یا از جمعهای اجتماعی فاصله بگیرد. - رفتارهای پرخطر
مانند رانندگی خطرناک، تصمیمات عجولانه یا بیاحتیاطی در مسائل کاری یا زندگی شخصی.
مشکلات بلندمدت ناشی از استرس
اگر استرس کنترل نشود، ممکن است باعث مشکلات جدیتری شود، از جمله:
- ابتلا به بیماریهای مزمن مثل دیابت و فشار خون بالا.
- تسریع روند پیری و کاهش کیفیت زندگی.
- افزایش احتمال ابتلا به اختلالات روانی شدید مثل وسواس یا اختلالات استرس پس از سانحه (PTSD).
راههای مقابله با استرس👩🏻⚕️
حالا بریم سراغ اصل مطلب؛ چیکار کنیم که استرس کمتر بشه؟ اینجا چند تا راه ساده و کاربردی برای درمان استرس رو با هم مرور میکنیم:
1. نفس عمیق بکش!
یه تکنیک خیلی ساده و سریع که تو هر موقعیتی میتونی انجامش بدی، نفس عمیقه. چند تا نفس عمیق بکش، دم از بینی و بازدم از دهان. این کار ضربان قلبت رو پایین میاره و ذهن رو آروم میکنه.
2. ورزش کن
تحقیقات نشون داده ورزش منظم باعث کاهش سطح استرس و کنترل استرس میشه. حالا لازم نیست حتماً بری باشگاه. حتی یه پیادهروی 30 دقیقهای توی پارک نزدیک خونتون هم میتونه معجزه کنه. ورزش باعث ترشح اندورفین میشه که بهش میگن هورمون شادی.
3. خواب کافی داشته باش
بیخوابی خودش یه عامل بزرگ استرسه. پس اگه دنبال کنترل استرس هستی سعی کن شبها حداقل 7-8 ساعت بخوابی. یه روتین خواب منظم درست کن و قبل خواب از گوشی و تبلت فاصله بگیر.
4. با کسی حرف بزن
یکی از راههایی که به مقابله با استرس کمک میکنه صحبت با یک فرد مورد اعتماده. خیلی وقتا فقط گفتن حرفایی که تو دلمونه، استرس رو نصف میکنه. پس با یه دوست صمیمی، خانواده یا حتی یه مشاور صحبت کن. شاید اونا راهحلی برای مشکلت داشته باشن.
5. رژیم غذایی سالم داشته باش
غذاهایی که میخوریم، تاثیر زیادی روی استرسمون دارن. مصرف کافئین و شکر زیاد، استرس رو بدتر میکنه. سعی کن از مواد غذایی طبیعی مثل سبزیجات، میوهها، مغزها و ماهی بیشتر استفاده کنی.
6. تکنیکهای ریلکسیشن رو امتحان کن
مدیتیشن، یوگا، یا حتی گوش دادن به موسیقی آرامشبخش میتونه کمکت کنه ذهنتو از فشار استرس خالی کنی. برای خودت احساساتت وقت بزار، تو باید قبل از هر چیز خودت رو دوست داشته باشی❤️✨
7. اولویتبندی کن
خیلی وقتا دلیل استرسمون اینه که نمیدونیم از کجا شروع کنیم. لیستی از کارهات بنویس و اونا رو اولویتبندی کن. اول کارای مهم رو انجام بده و باقی رو بذار برای بعد.
8. نه گفتن رو یاد بگیر
همیشه نمیتونیم همه رو راضی نگه داریم. یاد بگیر به کارهایی که دوست نداری یا برات فشار میاره، مودبانه نه بگی. همیشه خودت رو اولویت قرار بده تا از هر نوع مشکلات روحی و روانی در امان باشی.
9. یه تفریح کوچیک داشته باش
گاهی فقط یه چای داغ، یه فیلم خوب یا حتی خوندن یه کتاب میتونه استرس رو کم کنه. برای خودت وقت بذار و از چیزای ساده لذت ببر فراموش نکن هیچکس اندازه خودت نمیتونه بهت در مقابله با استرس کمک کنه.
10. کمک حرفهای بگیر
اگه حس میکنی استرست خیلی شدیده و از پسش برنمیای، حتماً به یه مشاور یا روانشناس مراجعه کن. اونا میتونن راهکارهای تخصصی برای کنترل استرس بهت بدن و در مسیر مقابله با استرس همراهت باشن و کمکت کنن.
با استرس دوست شو، شکستش بده!
استرس بخشی از زندگیه و هیچکس نمیتونه کامل ازش فرار کنه. اما با یاد گرفتن روشهای مقابله با استرس، میتونی زندگی آرومتر و شادتری داشته باشی. حالا وقتشه که یکی از این راهها رو امتحان کنی و ببینی چه تاثیری روی حالت میذاره.
یادت باشه: تو قویتر از استرس هستی!❤️✨