علائم تب دنگی چیست؟
با توجه به گسترش شیوع بیماری تب دنگی یا همان تب استخوانشکن لازم است که همه ما با علائم و راههای پیشگیری این بیماری ویروسی آشنا شویم.
تب دنگی چیست؟
همانطور که در مقاله پشه آئدس عامل تب دنگی! گفتیم تب دنگی یا تب استخوانشکن در اثر گزش پشه آئدس معروف به ببر آسیا ایجاد و توسط پشه آلوده به دنگی از شخصی به شخصی دیگر منتقل میشود.
علائم تب دنگی چیست؟
اکثر افراد مبتلا به تب دنگی علائم خاصی را تجربه نمیکنند و در طی یک الی دوهفته بهبود کامل میابند؛ این علائم معمولا این در افرادی که برای بار دوم به تب دنگی مبتلا میشوند شدت دارد.
علائم تب دنگی بین 4 تا 10 روز پس از گزش نمایان شده و طی 2 تا 7 روز درمان میابد.
اگر شخصی از منطقهای که تب دنگی شیوع یافته بیاید اگر تا 14 روز علائمی نداشته باشد یعنی شخص به تب دنگی مبتلا نشده است.
علائم تب دنگی خفیف
- تب بالای 40 درجه سانتیگراد
- سردرد شدید
- درد در پشت چشم
- دردهای عضلانی و مفاصل
- حالت تهوع
- استفراغ
- تورم غدد
- کهیر
- بثورات پوستی
علائم تب دنگی شدید
علائم تب دنگی شدید اغلب پس از ازبین رفتن تب ظاهر می شود و ممکن است فرد علائم زیر را تجربه کند:
- درد شکم
- استفراغ مداوم
- بی قراری
- خونریزی لثه
- خستگی
- احساس ضعف
- نبض ضعیف
- عطش و تشنگی زیاد
- تنفس سریع و پی در پی
- پوست رنگ پریده و سرد
- خون در استفراغ یا مدفوع
- آسیبدیدگی سیستم لنفاوی و عروق خونی
- کاهش تعداد پلاکتهای خون
در صورت بروز علائم شدید دنگی حتما به پزشک مراجعه نمایید تا فرایند درمان طی شود چرا که عدم پیگیری و شدیدتر شدن علائم میتواند احتمال مرگ را بالا ببرد.
علائم تب دنگی در کودکان
علائم تب دنگی در کودکن نیز بسیار مشابه بزرگسالان بوده و باید سریعا تحت درمان قرارگیرند. این علائم عبارتاند از:
- تب بالا
- سردرد شدید
- درد عضلانی و مفصلی
- خستگی و ضعف شدید
- تهوع و استفراغ
- درد شکمی
- خارش و راش پوستی
- حونریزی لثه، بینی و یا پوست
- بثورات پوستی
تفاوت علائم تب دنگی در کودکان با بزرگسالان
علائم تب دنگی در کودکان بسیار شبیه بزرگسالان است و تفاوت ناچیزی با علائم تب دنگی در بزرگسالان دارد؛ بطوری که کودکان ممکن است بیشتر از بزرگسالان دچار بثورات پوستی شوند و در عوض کمتر از بزرگسالان دچار درد مفاصلی و عضلانی شدید شوند؛ همچنین تب دنگی در کودکان با تب بالا شروع میشود.
همچنین کودکان و نوزادان مبتلا به دنگی ممکن است بیش از حد معمول حساس عصبی و بداخلاق شوند و اشتها و الگوهای خواب آنها تغییر کند.
عوارض تب دنگی
تب دنگی می تواند سبب خونریزی داخلی و آسیب به اندامها شود همچنین این ویروس با کاهش بیش از حد فشار خون ممکن است باعث شوک شود.
تب دنگی در زنان باردار می تواند سبب زایمان زودرس، وزن کم نوزاد هنگام تولد و ناراحتی جنین شود همچنین ممکن است این ویروس را در هنگام زایمان به نوزاد منتقل کند.
تب دنگی درصورت شدت یافتن علائم تب دنگی و عدم رعایت مراقبتهای پزشکی می تواند سبب مرگ شود.
چه زمان الزام است که به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر به تازگی به مناطقی سفر داشتهاید که بیماری دنگی در آن شیوع پیدا کرده است و اکنون دارای علائم و یا نشانههایی از بیماری هستید سریعا به پزشک جهت تشخیص صحیح و به موقع مراجعه نمایید.
شیوه تشخیص بیماری دنگی
تشخیص بیماریی دنگی بسیار دشوار است چرا که بسیار شبیه بیماری آنفلانزا، حصبه و مالاریا میباشد؛ از این رو پزشکان ابتدا درمورد آخرین سفرتان خواهند پرسید و نهایت با انجام تست خون نوع عفونت را مشخص میکنند.
اگر جواب نمونه خون شما مثبت باشد یعنی بدن شما حاوی ژن دنگی است و شما به این بیماری مبتلا شدهاید؛ اما اگر جواب منفی بود دو حالت دارد یا شما به بیماری دنگی مبتلا نشدهاید و یا اگر شدهاید درصد ژن ندگی درخون شما به قدری کم بوده است که آزمایش قادر به ثبت آن نبوده است.
دلیل شناسایی نشدن بیماری دنگی با وجود آزمایش خون چه می تواند باشد؟
شناسایی نشدن بیماری دنگی در آزمایش آنتی بادی می تواند دو علت جامع داشته باشد؛ یا میزان ژن دنگی به حدی کم بوده که کیت آزمایش قادر به تشخیص آن نبوده است و یا اینکه ممکن است شما بیشتر از 7 روز از شروع علائم بوده است که در این صورت نیز جواب آزمایش منفی خواهد بود.
آیا برای تب دنگی درمانی وجود دارد؟
تاکنون هیچ درمان قطعی برای تب دنگی ارائه نشده است با این وجود تحقیقات نشان داده است که قرص استامنیوفن تا حد زیادی میتواند علائم تب دنگی را کنترل و سم دنگی را از بدن خارج کند.
آیا واکسن دنگی میتواند از ابتلا به دنگی جلوگیری کند؟
در حقیقت ویروس دنگی دارای 4 تیپ متفاوت است و نکته قابل توجه در این بیماری این است که برعکس ویروس کرونا یک بار ابتلا به آن نمی تواند بدن را در برابر ابتلاهای بعدی مقاوم کند، بلکه برعکس سبب می شود در گزش بعدی فرد به نوع شدید تر بیماری دچار شود.
از این رو طزریق واکسن به افرادی که تا به حال به این ویروس مبتلا نشدهاند نهتنها سبب مقاوم شدن بدن در برابر ویروس نمیشود بلکه سبب میشود که فرد درصورت گزش به نوع خطرناکتر و کشندهتر ویروس دچار شود؛ بنابراین هیچ واکسنی را بدون تجویز مصرف نکنید.
واکسن تب دنگی مناسب چه افرادی است؟
واکسن دنگی تولید شده مختص افرادی است که حداقل یک بار به ویروس دنگی دچار شدهاند و بدن آنها به نوع اول مقاوم و به 3 نوع دیگر به مدت 5 الی 6 ماه مقاوم شده است، با این حال این واکسن بیشتر به افراد مسن و کودکان که تا به حال به تب دنگب مبتلا شدهاند طزریق میگردد تا از گزش احتمالی بعدی و بروز علائم تب دنگی شدیدتر جلوگیری کنند.
چگونه از ابتلا به تب دنگی جلوگیری کنیم؟
تنها راهکار پیشگیری از ابتلا به تب دنگی جلوگیری از گزش توسط پشه است؛ بنابراین سعی کنید میحطهایی را که امکان رشد و تکثیر پشه در آنها زیاد است مانند لاستیک ماشنها زیرگلدانیها و ظرف آب حیوانات خانگی را پاکسازی کنید و از سالم بودن توری در و پنجره اطمینان حاصل نمایید.
در منازل خود از مواد دافع پشه استفاده کنید و از تهویه مطبوع منازل اطمینان کسب کنید.
هنگام بیرون رفتن از منزل از پیراهنهای آستین بلند و شلوار بلندکه در جوراب فرورفتهاند استفاده کنید.
اگر شخصی در منزل به تب دنگی میتلا شد حتما نسبت به دیگر پشههای منزل نیز محتاط شوید چرا که آنها نیز قادر به انتقال تب دنگی به شما و دیگران خواهند بود.
درمان تب دنگی
همانگونه که اشاره شد با توجه به 4 گانه بودن ویروس هنوز هیچگونه درمان قطعی برای تب دنگی اعلام نشده است با این حال پزشکان مصرف قرص استامینوفن را به عنوان یک راه کنترل کننده این بیماری عنوان کردهاند.
به طور کلی استراحت مطلق، مصرف مایعات، داشتن یک رژیم غذایی سبک و استفاده از کمپرس سرد جهت کاهش دمای بدن از دسته درمانهای خانگی تب دنگی معرفی شده است.
همان طور که گفتیم مهمترین چیز در دوران بیماری بالا نگهداشتن سطح مایعات بدن است؛ پیشنهاد می شود در این دوران از نوشیدنیهایی مانند شربت دانه شنبلیله، برگ چریش، برگهای ریحان، شیر زردچوبه استفاده کنید.
مصرف چه چیزهایی در دوران ابتلا به تب دنگی ممنوع است؟
مصرف داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی مانند ایبوپروفن و آسپرین در دوران ابتلا به بیماری ممنوع می باشد چرا که این داروها خطر خوریزی را افزایش میدهند.
از مصرف مواد غذایی تند، شور، چرب، سرخ شده، الکل و کافئین در دوران بیماری پرهیز کنید.
از نوشیدنیهای مصنوعی حاوی قند پرهیز کنید.
در پایان
ما در دوره آگاهی به سر میبریم از این رو اطلاع رسانی و آگاه کردن هم نوعان وظیفه ماست!
برای پیشگیری و جلوگیری از روند پیشرفت این بیماری دوستان و نزیکان خود را نسبت به این ویروس آگاه کنید.
ممنون از همراهی شما تا انتهای این مقاله از دارومارکت.