چربی های ترانس، نوعی چربی هستند که در فرآیند هیدروژنه شدن روغنها تولید میشوند. این چربی ها، از نظر ساختاری شبیه به چربی های اشباع شده هستند ولی از نظر خواص فیزیکی و شیمیایی، با آن ها تفاوت دارند. چربی های ترانس، در بسیاری از محصولات غذایی، به عنوان یک عامل حفظ کننده، استفاده میشوند.
مصرف چربی های ترانس، باعث افزایش کلسترول بد (LDL) و کاهش کلسترول خوب (HDL) در خون میشود و ممکن است به بروز بیماریهای قلبی عروقی، دیابت، چاقی و سایر بیماریهای مرتبط با چربی در بدن منجر شود. برای اینکه به مصرف چربی های ترانس پایان داده شود، باید به جای استفاده از روغنهای هیدروژنه شده، از روغنهای نباتی طبیعی مانند روغن زیتون، روغن کنجد و روغن آفتابگردان استفاده کرد. همچنین، باید از مصرف محصولات غذایی حاوی چربی های ترانس مانند پفک، چیپس، کیک، بیسکوییت و سایر محصولات آماده، کاسته شود.
در کل، چربی های ترانس، به دلیل خطرات بالقوه برای سلامتی، باید از رژیم غذایی حذف شوند و به جای آن، از روغنهای نباتی طبیعی استفاده شود. در ادامه با بررسی چربی های ترانس با دارومارکت همراه باشید.
چربی های ترانس چه اثراتی روی سلامت ما دارند؟
مصرف چربی های ترانس باعث افزایش کلسترول بد (LDL) و کاهش کلسترول خوب (HDL) در خون میشود و ممکن است به بروز بیماریهای قلبی عروقی، دیابت، چاقی و سایر بیماریهای مرتبط با چربی در بدن منجر شود. همچنین، مصرف چربی های ترانس باعث افزایش خطر بروز دیابت نوع 2 و چاقی نیز میشود. به طور کلی، چربی های ترانس به دلیل خطرات بالقوه برای سلامتی، باید از رژیم غذایی حذف شوند و به جای آن، از روغنهای نباتی طبیعی استفاده شود.
چه غذاهایی حاوی چربی های ترانس هستند؟
چربی های ترانس در غذاهایی که با روش هیدروژنه شدهاند و یا در فرآوردههای غذایی صنعتی مانند بیسکویت، شیرینی، پفک، چیپس، نان، پیتزا و سایر محصولات نانوایی، سرخ کردنیها، کره و مارگارین وجود دارند. همچنین، محصولات گوشتی و لبنی نیز ممکن است حاوی چربی های ترانس باشند. برای جلوگیری از مصرف این چربی ها، بهتر است برچسب محصولات را بررسی کنید و از محصولات طبیعی و بدون هیدروژنه شدن استفاده کنید.
چربی های ترانسی که به صورت طبیعی تشکیل می شوند
چربی های ترانسی که به صورت طبیعی در مواد غذایی وجود دارند، در گوشت و شیر حیوانات، از جمله گاو، گوسفند و بز، وجود دارند. این چربی ها به صورت طبیعی در شیر مادههای شیرده و گوشت قرمز و سفید حیوانات وجود دارند. با این حال، مقدار چربی های ترانسی در مواد غذایی طبیعی بسیار کمتر از مقدار چربی های ترانسی در محصولات صنعتی است. به عنوان مثال، مقدار چربی های ترانسی در شیر مادههای شیرده حدود ۰٫۵ درصد است، در حالی که محصولات پروسس شده مانند مارگارین حاوی تا ۴۰ درصد چربی های ترانسی هستند.
چربی های ترانسی که در طی فرآوری های غذا به وجود می آیند
چربی های ترانسی در طی فرآوری های غذا به وجود می آیند. این چربی ها از روغن های گیاهی، مانند روغن سویا، کنجد و آفتابگردان، با استفاده از فرآیندهای هیدروژناسیون تولید می شوند. این فرآیند، به دلیل افزایش مقاومت به حرارت و طول عمر بیشتر، در صنعت غذایی بسیار مورد استفاده قرار می گیرد. محصولاتی مانند پفک، کره، شیرینی، نان، روغن های پخت و پز و … حاوی چربی های ترانسی هستند. مصرف این نوع چربی ها به صورت بالا می تواند خطرات جدی برای سلامتی افراد داشته باشد، از جمله افزایش خطر بروز بیماری های قلبی-عروقی، دیابت، سرطان و … .
چه مقدار چربی های ترانس می توان مصرف کرد؟
مصرف هرگونه چربی ترانس برای سلامتی مضر است و توصیه می شود که مصرف آن به حداقل ممکن محدود شود. سازمان بهداشت جهانی توصیه می کند که مصرف چربی ترانس کمتر از 1٪ از مجموع انرژی مصرفی در روز باشد. در بسیاری از کشورها، تولید و فروش چربی های ترانس ممنوع شده است و به جای آن از روغن های گیاهی غیرهیدروژنه استفاده می شود.
از کجا بفهمیم غذای آماده ای که می خریم چربی ترانس بالایی دارد یا خیر؟
برای بررسی میزان چربی ترانس در غذاهای آماده، میتوانید به برچسب محصول توجه کنید و مطالعه کنید که آیا چربی ترانس در لیست مواد موجود است یا خیر. همچنین میتوانید از سایتهایی که اطلاعات تغذیهای را در اختیار قرار میدهند، مانند سایت USDA (وزارت کشاورزی آمریکا) استفاده کنید تا میزان چربی ترانس در غذاهای آماده را بررسی کنید. همچنین، انجام تحقیقات و مطالعات مستقل در این زمینه نیز میتواند به شما در تشخیص غذاهایی که حاوی چربی ترانس هستند، کمک کند.
توصیه های مهم درباره مصرف چربی های ترانس
توصیه های مهم درباره مصرف چربی های ترانس عبارتند از:
- کاهش مصرف غذاهایی که حاوی چربی ترانس هستند، مانند غذاهای آماده، شیرینی، کیک و بیسکوئیت.
- استفاده از روغنهای گیاهی سالم مانند روغن زیتون، روغن کانولا، روغن آفتابگردان و روغن سویا به جای روغنهایی که حاوی چربی ترانس هستند.
- مطالعه برچسب محصولات و انتخاب محصولاتی که حاوی چربی ترانس نباشند.
- تحقیق درباره محصولات و برندهایی که به صورت مستقل از چربی ترانس استفاده میکنند و انتخاب آنها به عنوان گزینههای سالم.
- در صورت نیاز به استفاده از غذاهای آماده، انتخاب محصولاتی که حاوی چربی ترانس کمتری هستند و مطالعه برچسب محصولات به دقت.
- افزایش مصرف مواد غذایی سالم مانند سبزیجات، میوه، غلات کامل و ماهی به جای غذاهای آماده.
- مشاوره با پزشک و تغذیهشناس درباره مصرف چربی ترانس و روشهای کاهش مصرف آن.
در پایان
مصرف چربی ترانس باعث افزایش خطر بروز بیماریهای قلبی و عروقی، دیابت و سرطان میشود. بنابراین، کاهش مصرف آن از اهمیت بالایی برخوردار است. بهترین راه برای کاهش مصرف چربی ترانس، انتخاب غذاهای سالم و طبیعی است. همچنین، مطالعه برچسب محصولات و انتخاب محصولاتی که حاوی چربی ترانس نباشند، میتواند به کاهش مصرف آن کمک کند. در نهایت، مشاوره با پزشک و تغذیهشناس درباره مصرف چربی ترانس و روشهای کاهش مصرف آن نیز میتواند مفید باشد.
همچنین از دارومارکت سفارش دهید: خرید انواع مکمل ، مکمل های ورزشی و آرایشی و بهداشتی از دارومارکت.