موارد علمی

ارتباط بین مصرف پروتئین ها و سنگ کلیه

سنگ کلیه

با توجه به آمار این روزها بیماری سنگ کلیه در حال گسترش در جهان است. حدود 15 درصد از مردم جهان دچار این بیماری هستند. این آمار در حالی است که متاسفانه تنها نیمی از آنها قابلیت بهبود و دفع سنگ را دارند. اغلب سنگ های کلیوی (تقریبا 80 درصد) از نوع نمک های کلسیم مانند کلسیم اگزالات و کلسیم فسفات می باشند.

یکی از مهم‌ترین دلایل ایجاد سنگ کلیه مواد غذایی هستند، به این ترتیب با اصلاح رژیم غذایی و ایجاد تغییراتی در آن به راحتی می‌توانید از ابتلا به این بیماری پیشگیری کنید. در یک مثال ساده اگر موادی مانند لسیم اگزالات، کلسیم فسفات و اوریک اسید در ادرار غلظت پیدا کنند، خطر تشکیل سنگ کلیه را افزایش می دهند. بنابراین با مصرف مواد غذایی که این غلظت را کاهش دهد می تواند تا میزان زیادی ابتلا به این بیماری را کاهش دهد. مصرف زیاد فیبرها، مایعات، میوه ها و همچنین کاهش مصرف سدیم و پروتئین های حیوانی در کاهش بیماری سنگ کلیه موثراند.

تاثیر نوع پروتئین رژیم غذایی بر تشکیل سنگ های کلیوی

تحقیقات نشان داده است که نوع پروتئین مصرفی در رژیم غذایی می تواند بر تشکیل سنگ های کلیوی تأثیر داشته باشد. برای مثال، مصرف پروتئین های حیوانی مانند گوشت قرمز، ماهی و مرغ می تواند باعث افزایش تولید اسید اوریک شود که می تواند به تشکیل سنگ های کلیوی منجر شود. از طرف دیگر، مصرف پروتئین های گیاهی مانند لوبیا، نخود، عدس و سبزیجات می تواند به کاهش تولید اسید اوریک و در نتیجه کاهش خطر تشکیل سنگ های کلیوی کمک کند.

به طور کلی، برای پیشگیری از تشکیل سنگ های کلیوی، مصرف پروتئین های گیاهی و محصولات لبنی به عنوان منابع پروتئین در رژیم غذایی توصیه می شود. همچنین، مصرف آب به میزان کافی و کاهش مصرف نمک و قند نیز می تواند به پیشگیری از تشکیل سنگ های کلیوی کمک کند.

تاثیر پروتئین های لبنی در تشکیل سنگ کلیه

برعکس پروتئین های حیوانی که خطر ابتلا به سنگ کلیه را انزایش می دهد، پروتئین های لبنی سبب کاهش آن می شود. مصرف پروتئین های لبنی نیز می تواند تأثیر مهمی در پیشگیری از تشکیل سنگ های کلیوی داشته باشد. پروتئین های لبنی شامل شیر، پنیر و ماست هستند که حاوی کلسیم و فسفر هستند. مصرف کافی کلسیم و فسفر می تواند به کاهش خطر تشکیل سنگ های کلیوی کمک کند. همچنین، پروتئین های لبنی دارای اسیدهای آمینه لازم برای ساختار بدن هستند و به عنوان یک منبع پروتئین کامل شناخته می شوند.

به طور کلی، مصرف پروتئین های لبنی در رژیم غذایی مفید است، اما باید به مقدار مصرف آن توجه شود. مصرف زیاد پروتئین های لبنی ممکن است باعث افزایش تولید کلسیم و فسفات در بدن شود که می تواند به تشکیل سنگ های کلیوی منجر شود. بنابراین، توصیه می شود که مصرف پروتئین های لبنی در مقادیر معقول و به ترکیب با منابع پروتئین دیگر در رژیم غذایی توجه شود.

تاثیر مقدار پروتئین غذایی بر تشکیل سنگ های کلیوی

مصرف مقدار زیاد پروتئین غذایی، به خصوص پروتئین های حیوانی، می تواند باعث افزایش تولید اوره و اسید اوریک در بدن شود که می تواند به تشکیل سنگ های کلیوی منجر شود. این سنگ ها معمولاً شامل کلسیم، اسید اوریک و فسفات هستند. به علاوه، مصرف کم آب و نبود فعالیت بدنی نیز می تواند عامل تشکیل سنگ های کلیوی باشد.

برای پیشگیری از تشکیل سنگ های کلیوی، توصیه می شود که مقدار پروتئین غذایی در رژیم غذایی به صورت متعادل و در کنار مقدار کافی آب و فعالیت بدنی مناسب قرار گیرد. همچنین، مصرف مواد غذایی حاوی کلسیم، فسفات و اسید اوریک باید با دقت و مطالعه انجام شود. در صورت داشتن علائمی مانند درد شدید در منطقه کلیه، تب، تهوع و استفراغ، بهتر است به پزشک مراجعه کرده و بررسی های لازم را انجام داد.

 

تاثیر مصرف پروتئین بر بازگشت مجدد سنگ کلیه

همانطور که گفته شد مصرف مقدار زیاد پروتئین غذایی، به خصوص پروتئین های حیوانی، می تواند باعث افزایش تولید اوره و اسید اوریک در بدن شود که می تواند به تشکیل سنگ های کلیوی منجر شود. اما تاثیر مستقیم مصرف پروتئین بر بازگشت مجدد سنگ کلیه هنوز مورد بحث و بررسی قرار گرفته است و نتایج یکسانی در این زمینه گزارش نشده است. با این حال، پیشنهاد می شود که مقدار پروتئین غذایی در رژیم غذایی به صورت متعادل و با رعایت مقدار کافی آب و فعالیت بدنی مناسب قرار گیرد تا از تشکیل سنگ های کلیوی جلوگیری شود.

چه مواردی سبب افزایش ابتلا به سنگ کلیه می شود؟

عوامل مختلفی می توانند سبب افزایش ابتلا به سنگ کلیه شوند، از جمله:

  • مصرف کم آب و نوشیدنی های کافئین دار مانند چای و قهوه
  • مصرف مقدار زیاد پروتئین غذایی، به خصوص پروتئین های حیوانی
  • مصرف مقدار زیاد نمک در رژیم غذایی
  • بیماری های مزمن مثل دیابت و فشار خون بالا
  • عوامل وراثتی
  • استفاده از داروهای خاص مانند دیورتیک ها (داروهای ادرار آور) و آنتی بیوتیک ها
  • کم فعالیت بدنی
  • برخی عوامل شغلی مانند تماس با مواد شیمیایی و سموم
  • برخی عوامل محیطی مانند آلودگی هوا و آب
  • عدم تخلیه به موقع از دستگاه ادراری.

در پایان

در نهایت باید گفت که گاها پیش می آید مصرف بالای پروتئین نیاز بدن است اما توجه داشته باشید که افزایش مصرف بالای مواد غذایی مانند گوشت قرمز، ماکیان، ماهی و تخم مرغ؛ به جز لبنیات میتواند در تشکیل سنگ کلیه موثر باشد. توصیه می کنیم افرادی که زمینه ابتلا به سنگ کلیه را دارند یا افرادی که قبلا مبتلا به این بیماری بوده از مصرف پروتئین های حیوانی زیاد جدا خودداری کنند.

با دیدن فروشگاه آنلاین دارومارکت، می‌توانید انواع مکمل‌های مورد نیاز خود را با قیمت مناسب و ارسال سریع به دست بیاورید. این فروشگاه انواع مکمل‌های چربی‌سوز، ویتامین‌ها، پروتئین‌ها و… را ارائه می‌دهد که با مصرف آن‌ها می‌توانید به سلامتی بدن خود کمک کنید.

خرید انواع مکمل ، مکمل های ورزشی و آرایشی و بهداشتی از  دارومارک.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *